Måned:

Mærk hyggen med en poncho

I Danmark har vi et helt specielt ord som ikke rigtig kan oversættes til andre sprog. Det er lige så stille gået hen og blevet en del af de flestes hverdag og er noget man ikke kan komme udenom hvis man virkelig vil have det godt. Det er et ord som beskriver den gode tid med vennerne, men kan også være definitionen på selvforkælelse. Unge plejer at relatere dette med alkohol. Det er nemlig ordet ”hygge”. Hyggen er blevet et varemærke for os danskere, hvor alle har en eller anden fortolkning af, hvad hygge egentlig er for dem. Hos os er det ikke kun tilstedeværelsen som kan være hyggelig, men ting omkring dig kan også forstærke hyggen. Med en poncho kan du lige skrue lidt ekstra op for hyggen, om det er ude i byen med venner og veninder eller om det er hjemme under dynen med en kop varm kakao. 

Multifunktionelt beklædning

En poncho er noget som man forbinder med det gamle western, hvor både cowboys og indianere havde en poncho. Her havde de nogle meget farverige prints og design, for måske at vise hvilken stamme de var fra eller hvilkn by. Heldigvis er ponchoen er dog blevet mere moderniseret med tiden, så den passer til vores tid. I nyere tid har man måske glemt at ponchoen stammer fra det gamle western, da ponchoen er blevet en rigtig hyggebeklædning og kan fås i flere udgaver. Du kan få den i en poncho i uld og sågar med en hætte til. Den kan også bruges til forskellige slags vejr. Til de sene sommernætter hvor man ikke gider have en trøje på, så kan man tage en poncho over hovedet så der stadig er lidt luft omkring til armene og kroppen. Hvis det regner, er der blevet udviklet en regn poncho som er helt vildt smart. I stedet for at have en regnjakke der sidder helt tæt på kroppen, så kan man nemt og hurtigt smide en regn poncho over hovedet hvis vejret ikke lige er med en. Alt i alt så kan den bruges til en masse forskellige ting, hvilket er grunden til at vi her kalder det en multifunktionel beklædning. 

Alt du bør vide om filtre til Nilan ventilationsanlæg

Står du foran at skulle udskifte filtrene i dit ventilationsanlæg? Men har du ikke helt styr på, hvor ofte du burde gøre det, og hvilket filter du skal bruge? Så kan du med fordel læse med her. Det er nemlig ikke bare lige at købe et nyt tilfældigt Nilan filter, da det er vigtigt, at du finder et filter passende til dit ventilationsanlæg og de krav, du end måtte have til filtrering af luft. De vigtigste parametre, du skal overveje ved valg blandt Nilan filtre:

  1. Dit ventilationsanlægs navn
  2. Størrelsen på ventilationsanlæggets filterramme
  3. Typen af Nilan filter
  4. Hvor ofte du skal udskifte dem

Sådan finder du den rette type af Nilan filtre

Når du skal finde et filter til Nilan, er det vigtigt, at det passer til dit ventilationsanlæg, hvilket du kan undersøge ved hvert filter. Derudover er det vigtigt at finde et filter i dimensioner passende til den ramme på ventilationsanlægget, der skal holde filteret. Her vil filteret ikke have den optimale effekt, hvis rammen enten er for stor eller lille.

Dernæst findes to forskellige typer af Nilan filtre:

  1. F7
  2. G4

F7 filteret kaldes også pollenfilteret. Det egner sig godt til at frasortere de små partikler, der ikke rigtigt kan

ses i form af pollen, små støvpartikler, partikler fra udstødning osv. Det er et filter, der især egner sig godt at benytte, såfremt du har allergikere i huset. G4 er en lidt grovere type af filter, der hovedsageligt frasorterer de større støvpartikler. Læs mulighederne her.

Så ofte skal de udskiftes

Det kommer meget an på, hvor udsatte filtrene er, og hvilken type af filter du har. F7 filteret kan du som udgangspunkt vælge at udskifte 1-2 gange årligt, hvorimod det grovere G4 filter skal udskiftes 2-3 gange om året. Det er dog vigtigt, at du tjekker dit filter hver tredje måned, så du er sikker på, at det ikke trænger til en udskiftning. Tiden kan nemlig afhænge meget af, hvad filtrene udsættes for, hvilket kan afhænge af boligens placering i forhold til skov, trafik mv.

Guide til en sund hverdag

Måske ønsker du at tabe dig, men mangler motivation. Mange begår den fejl, at de ser sundhed som noget eksternt, fjernt fra deres hverdag. Og at træde ind i et fitnesscenter kan da også være næsten som at træde ind i et rumskib med de hvide vægge og det futuristiske træningsudstyr. Men sundhed handler ikke kun om at få slæbt sig igennem løbeturen eller løfte tunge vægte. Det handler også om sund og varieret kost. Og heldigvis kræver det at spise sundt ikke, at du ligger hele din tilværelse om. Umahro har rådgivet om sundhed og madlavning i en årrække, og ved at trække på deres ressourcer kan du med garanti finde inspiration til at få en sundere livsstil. Denne streamingplatform om sund kost og helbred kan guide dig igennem hele processen fra råvarer til færdig ret, og det er helt sikkert muligt at lære nogle tips og tricks om ernæring undervejs.

En kurv med en masse grøntsager

Tips til sund kost

Et godt sted at starte er med nogle simple kostråd:

  • Få luget ud i de dårlige madvaner. Mange bruger snacks med tilsat sukker, kaffe og fastfood til at komme igennem en travl hverdag. Men det skader kroppen på den lange bane og giver slet ikke den energi, der er nødvendig for god trivsel.
  • Spis frugt og grønt. Grøntsager og frugt indeholder mineraler og vitaminer, der styrker din krop og giver velvære.
  • Vælg fuldkorn. Fuldkorn nærer mere end hvidt brød og kan forebygge type-2 diabetes og hjertekarsygdomme.

Ønsker du inspiration og opskrifter kan du bl.a. finde dem hos Umahro.

Inspirationen er visuel

Før i tiden var kogebøger ikke meget andet end samlinger af opskrifter, hvor man kunne læse de præcise decimetermål for at lave en perfekt bearnaisesauce. Det var selvsagt ikke særligt inspirerende, og i dag er de fleste kogebøger fyldt med farverige illustrationer af appetitlige mad. Men det kan faktisk gøres endnu bedre. Den nyeste trend er, at mange finder inspiration og tips til sund mad og livsstil online gennem videoer, f.eks. hos Umahro. Der kan nemlig være lang vej fra rodet på dit køkkenbord til den færdige illustration i kogebogen.