Uld bliver af mange betragtet som et naturligt mirakelproduktet grundet dets mange unikke egenskaber heriblandt til at holde på varmen, lede sved væk og optage vand und at virke tungt og vådt.
Ulds egenskaber blev formentlig opdaget allerede for flere tusinde år siden, og brugt til tøj og tæpper af hyrder på markerne som skulle overnatte under åben himmel. Uld er meget anvendt af sports- og friluftsfolk. Denne gruppes store begejstring for uld bunder ganske givet i de gode egenskaber uld besidder.
Hold varmen med uld
For sports- og friluftsfolk er er det vigtigt at kunne holde varmen i kolde omgivelser eller i soveposen i teltet på friluftstur. Uld består af en hel masse små fibre med luftlommer. Stillestående luft isolerer, hvilket er en vigtig faktor i forhold til at holde varmen. På den måde holder du med uld skiundertøj bedre på kropsvarmen når du er i kolde egne. Omvendt hvis du er i et varmt miljø hjælper ulden dig til at ånde da den hjælper med at transportere sved væk fra kroppen og samtidig isolerer de mange mikro små uld fibre mod varmen omkring dig.
Dæmp sved lugt med uld
Ved fysisk aktivitet er der nærmest uundgåeligt at udskille sved som med tiden begynder at lugte. Det er ikke grundet sveden som i sig selv er lugtfri, men på grund af bakterierne som vokser som følge af sveden. Sveden bliver optaget i det små uld fibre, hvor bakterierne ikke kan trives pga. lanolin, der er et naturligt fedtstof som er bakteriehæmmende.
Mit eget uld projekt
Jeg har selv forsøgt mig med at arbejde med uld, da jeg synes det kunne være sjovt at prøve at lave mit eget lange uld undertøj. Det gik udmærket og det er lavet i et uld materiale fra Stofdepotet,der ikke kradser. Det er vigtigt når det fungerer som det inderste lag. Der findes en række forskellige uldmaterialer der har forskellige grad af hvor grove eller finde de er. En af de finere uldtyper, der fungerer godt til det inderste lag er merino. Derefter bør nævnes sheetlandsuld og lamps wool. Det er uldtyper der henholdsvis er grovere og finere end merinould.