caution bånd

Radon er en sundhedsskadelig luftart, som hvert år koster liv, og derfor er det ekstra vigtigt, at du er opmærksom på at få tjekket i dit hjem. Men hvornår er det relevant at få foretaget en radonmåling, og hvordan fungerer det? Det kan du læse mere om her.

Hvornår skal du være opmærksom?

Radon kan hverken lugtes, mærkes eller ses i hjemmet, og derfor er langt de fleste helt udvidende om dens eksistens, og mange er også uvidende om dens skadelige effekt. Radon i for store mængder øger risikoen for kræft hos både børn og voksne, så det er uden diskussion ekstremt vigtigt, at flere mennesker bliver opmærksomme på den usynlige trussel.

Det er dog ikke alle, der er lige truede af radon, og det afhænger rigtig meget af din bopæl og din boligs alder. Det gælder f.eks. at:

  • Der er en høj koncentration af radon i materialerne granit og moræneler, så hvis du bor i områder, hvor undergrunden består af dette – f.eks. på Bornholm -, er der større risiko for en for høj koncentration af radon i boligen.
  • Man begyndte at bygge boliger med radonsikring i 1998, så boliger før dette har større risiko for en for høj koncentration af radon. Nye boliger er dog ingen garanti for et lavt niveau af radon.
  • Radon trænger op igennem utætheder og revner i husets fundament, så hvis huset er i dårlig stand, eller fundamentet er dårligt, så er der også større risiko for en høj koncentration.

Hvordan måles radon?

Der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan få foretaget en radonmåling. En hyppigt anvendt metode er at anskaffe sig små radonmålere, som placeres rundt omkring i hjemmet og måler radonniveauet over en længere periode. En anden metode er at få en ekspert ud, som kan hjælpe med at måle radon og vejlede i forhold til randonsikring. Dette kan du læse meget mere om hos radonhuset. Det anbefales desuden, at randonmålinger altid foretages i vinterhalvåret, hvor varmen er tændt, og hvor der ikke luftes meget ud, da det er her, at radonniveauet er højst.