Gipsplader

Skal du til at gå i gang med et byggeprojekt, hvor du har brug for beklædning til lofter eller vægge, så er gipsplader et naturligt valg. Gipsplader er egnede som loftplader eller som vægbeklædning, da de er lette og fleksible. Pladerne er typisk 13 mm i tykkelsen, som er med til at gøre dem nemme at arbejde med, da de ikke vejer særlig meget. Selvom pladerne er lette, så er de overraskende kraftige i materialet, og derfor er de hyppigt brugt ved huskonstruktioner som beklædningsplader. Overordnet set, så består gipsplader af et lag sammenpresset gips, hvor der er et lag papir på hver side. Nogle bruger gipsplader som erstatning for træplader, da de er mere brugervenlige, og generelt nemmere at arbejde med for både de fingernemme, og dem som ikke er. Det vil sige, at disse plader er at foretrække, hvis du eksempelvis er alene om et byggeprojekt. Pladerne er nemme at tilpasse med en sav eller hobbykniv, så du får den størrelse, som du har brug for. Vælger du at benytte gipsplader på alle vægge og hele lofter, kan du med fordel spartle, de overgange der vil komme mellem pladerne for at skjule kanter, og dermed opnå det flotteste og mest ensartede resultat. 

Markedet for gipsplader er stort, og man kan som nybegynder i byggeprojekter hurtigt fare vild i junglen, når man står og kigger på de bugnede hylder i det lokale byggemarked. Så før du kaster dig ud i projektet, så bør du vurdere, hvilken type gipsplade, du har brug for. Der findes nemlig både almindelige gipsplader, vådrumsgips, gulvgips, fibergips med mere. Er du i tvivl om, hvilken type, der vil være oplagt til dit byggeprojekt, så spørg personalet i varehuset. En anbefaling er at tage forbi Lavpris Træ byggemarked, hvor personalet altid er søde og hjælpsomme, og hvor udvalget et stort. Hos Lavpris Træ findes gispladerne i de 13 mm, som beskrevet tidligere. De fås desuden i forskellige længderne 90 X 240 cm, 120 X 240 cm, 90 X 270 cm – men som sagt, kan de skæres til ved behov. Pladerne kan fås af mærket Siniat, og kan bruges til både indvendige vægge og lofter. Pladerne har henholdsvis en MK-godkendelse, som vil sige, at de lever op til de krav, der stilles fra den danske lovgivning eller GDS plade, som er en simpels gisplade af laveste standard, og bruges typisk til indvendige skillevægge. 

Grunden til at man skal være opmærksom ved valg af gipstype er, at almindelige gipsplader ikke kan benyttes i våde eller fugtige miljøer. Det er eksempelvis på badeværelser eller køkkener, hvor luftfugtigheden er højere end i andre rum. Her vil man gøre brug af vådrumsgips. Vådrumsgips er nemlig designet til at være resistent overfor den fugt, der opstår i disse rum. Derfor er de imprægnerede, hvilket betyder, at fugten ikke kan trænge ind i gipsen. Vådrumsgips er dog noget tungere og svære at arbejde med end almindelige gipsplader. 

Det at bygge med gipsplader er som sagt en forholdsvis nem affære for de fleste. Så når du har udvalgt det materiale og de gipsplader, som er ideelle til dit byggeprojekt, så kan du gå i gang med byggeriet.